O carte pe saptamana ▓ Căpcăunii Gangelui

Astăzi vă propun o tetralogie mai aparte: Secolul Himerelor de Philippe Cavalier.


Prima oară când am citit această sagă, a fost acum 10 ani. Am dat de ea la targul de carte Gaudeamus. Era expusă la standul cu reduceri de peste 50%. Dar nu pretul m-a atras, ci titlul. Este un titlu mai „exotic” mai plin de mister: „Secolul Himerelor”. Deschizand prmul volum, m-am apucat sa lecturez putin, ca sa imi dau seama de calitatea si atractia lucrarii. Vreau sa soun ca am citit pe nerasuflate vreo 7 pagini, acolo pe loc, stand in picioare in fata standului.
„Căpcăunii Gangelui” ne poartă într-o aventură (cu A mare, vă rog) amestecând evenimente istorice, spionaj și ocultism. Citind-o, m-am gândit imediat la lecturile tinereții mele precum poveștile de aventuri prin tărâmuri exotice unde eroul principal este un aventurier mândru care se confruntă cu 1000 de pericole pentru a invinge răul.
Aici cea mai mare parte a poveștii are loc în India, la Calcutta, în 1936. Colonialismul englez este în declin, independența Indiei este inexorabil în desfășurare și peste oceane, național-socialismul lui Hitler începe să năpădească Europa.
Datorită unui text la persoana întâi, precum un jurnal personal scris de locotenentul David Tewp, vom urmări o aventură curioasă mult mai întunecată decât pare…

Tewp, eroul, este tânăr, fără experiență și blocat într-o educație britanică destul de rigidă. Din această cauză, personajul său se va dezvălui a fi sincer naiv și va manifesta în mod repetat o prudență excesivă, ceea ce, recunosc, m-a exasperat de mai multe ori. În fața situațiilor cu care va trebui să se confrunte însă, va căpăta încredere și curajul îi va ieși din rezerva lui excesivă. Se va deschide și mintea: pentru a se închide de tot ce nu știe, va trebui, în fața unor fapte inexplicabile, să admită existența unor „forțe” care îl depășesc.

Intriga istorică este pusă la punct și descris cu pricepere de Philippe Chevalier. Simțim imediat că își stăpânește subiectul și că au fost necesare luni de cercetare pentru a dezvolta această saga. Știam foarte puține despre această perioadă a istoriei și datorită lui am o imagine mai bună despre ea. Obiceiurile și obiceiurile indienilor, riturile și credințele hindușilor și interacțiunea dintre ei și englezi sunt explicate într-o manieră concisă, dar deloc plictisitoare. Calcutta descrisă este o fotografie puternică și exactă a vremii: este murdară, transpirată, plină de cerșetori, miroase a 1000 de mirosuri uneori îmbătătoare când împuțit, este impregnată de credințe și superstiții în care magia și credința se amestecă constant.
Capitolele sunt din ce în ce mai captivante. Autorul se joacă bine cu suspansul și adaugă elemente de fantezie intrigante (vrajă, vrăjitorie, pietre și copaci păzitori, ezoterism, locuri sfinte magice etc.). Integrarea supranaturalului mi-a crescut interesul pentru acest roman, pentru că sunt destul de fascinat de intrigile din jurul magiei sau al ocultismului. faptul că adăugăm la asta o atmosferă de thriller cu spionaj și goană mi-a captivat și mai mult atenția.
Așa că am citit această carte în timp ce transpiram abundent când am însoțit eroul în junglă, ținându-mi nasul la rugurile în masă întinse de-a lungul Gangelui și tremurând de frig blocat într-un vehicul blindat blocat în viscol în inima stepelor rusești. !
Stilul lui Cavalier este descriptiv, plin de detalii istorice și culturale. Dar nu m-a deranjat niciodată, dimpotrivă. Cu încântare am avansat din pagină în pagină, capitol cu ​​capitol în această intrigă destul de complicată uneori.

Eticheta „Thriller” a fost atașată acestui roman… cu siguranță de cineva care nu citise cartea! Roman de aventură și spionaj da, clar. Și mi-au plăcut foarte mult elementele „fantastice” ale practicilor oculte, riturile de vrăjire și dezamăgire, toate amestecate cu credințe religioase și spirituale hinduse. Totul dă o latură drăguță „retro”, puțin depășită uneori romanului, care mă duce încă o dată cu gândul la primele aventuri ale aventurierului lui Henri Vernes!

Această lectură a fost o adevărată plăcere pentru mine și de îndată ce volumul 1 a fost pus deoparte în bibliotecă, presto! Am luat volumul 2 „Lupii din Berlin”!
Philippe Cavalier s-a născut în 1966. Absolvent al Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale și Literatură Comparată, a fost întotdeauna pasionat de istoria religiilor și a magiei.
Anul apariției: 2008
Editura: ALL – https://www.all.ro/
Cartile pot fi gasite și aici:

Căpcăunii Gangelui – Vol 1

Lupii din Berlin – Vol 2

Ingerii din Palermo – Vol 3

Doamna din Toscana – Vol 4

Articole Similare