Principiile unei almentații sănătoase
Deși s-a scris mult pe această temă, a alimentației sănătoase, totusi am vrea sa va aducem la cunoștiință principiile de bază ale acesteia.
Alimentația sănătoasă este alimentația care asigură creșterea, dezvoltarea normală și activitatea vitală a unei persoane, contribuind la sănătatea acesteia și prevenind bolile.
O dietă sănătoasă ar trebui să fie bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și pește, săracă în grăsimi saturate, grăsimi trans și zahăr, limitată în sare, săracă în cereale rafinate, carne procesată (ex. mezeluri, conserve) și produse zaharoase.
Respectarea regulilor de alimentație sănătoasă, combinată cu activitatea fizică regulată, reduce riscul de a dezvolta boli și tulburări cronice, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și hipertensiunea arterială. Urbanizarea, diversitatea și abundența alimentelor procesate și schimbările în stilul de viață al oamenilor au dus la schimbări în alimentația lor. Mulți oameni nu consumă suficiente fructe, legume și alte surse de fibre, cum ar fi cerealele integrale. Legumele și fructele sunt o sursă bună de fibre și de vitamine și minerale de care organismul are nevoie.
O alimentație sănătoasă, trebuie să fie variată și echilibrată, din punct de vedere al compoziției, depinzând de caracteristicile individuale ale unei persoane, precum sexul, vârsta, stilul de viață și gradul de activitate fizică, precum și de obiceiurile și tradițiile culturale zonale, disponibilitatea locală a anumitor produse, prețurile acestora. O alimentație sănătoasă și echilibrată este deosebit de importantă pentru dezvoltarea copiilor, inclusiv pentru mamă atunci când planifică sa ramână însărcinată, cât și în timpul sarcinii. Insuflarea unei diete sănătoase începe cu alăptarea și continuă pe măsură ce părinții îi învață pe copii. Acest lucru poate duce apoi la rezultate la învățătură mai bune, productivitate mai mare în plan profesional și sănătate de-a lungul vieții. Pentru adulții în vârstă, o dietă sănătoasă le permite să trăiască un stil de viață mai sănătos și mai activ.
Principiile alimentației sănătoase:
1) Mănâncă o varietate cât mai mare de alimente, dintre care majoritatea să fie pe bază de plante și legume și mai puțină carne.
2) Consumați cel puțin 400 de grame de legume și fructe.
3) Înlocuiți carnea grasă și produsele din carne cu carne slabă, din pasăre, pește sau leguminoase. Aportul zilnic de grăsimi nu trebuie să depășească 30%, fiind de preferat grăsimile vegetale.
4) Consumați zilnic lapte și produse lactate sărace în grăsimi și sare (brânză de vaci, urdă, iaurt).
5) Limitați-vă aportul de zahăr: dulciuri, produse de cofetărie, băuturi acidulate dulci (inclusiv cele cu îndulcitori artificiali (vom detalia intr-un articol viitor pericolul îndulcitorilor artificiali, de sinteză).
6) Nu consumați mai mult de 1 linguriță (6 g) de sare pe zi.
7) Limitați consumul de alcool.
8) Evitați prăjirea. Gătitul optim presupune – abur, fierbere, coacere, grătar.
9) Asigurați-vă prepararea alimentelor în condiții de siguranță. Alimentele gătite trebuie păstrate la frigider sau, mai bine, consumate proaspete.
10) Păstrați intervale între mese de 3,5 – 4 ore. Ultima masă ar trebui să fie cu 2,5 – 3 ore înainte de culcare. Intervalul dintre consumul de alimente și consumul de lichide trebuie să fie de 0,5 – 1 oră.
11) Bea cel puțin 1,5 – 2 litri de apă pe zi.
12) Mențineți un echilibru între aportul de energie (calorii) și consumul energetic (valoarea energetică să fie egală cu consumul energetic).
13) Angajați-vă zilnic într-o activitate fizică moderată.
14) Asigură-te că dormi minimum 8 ore pe zi, iar ora de culcare să fie înainte de ora 24.
15) Controlează-ți greutatea (pentru a menține o greutate corporală normală).
Atenție: O alimentație adecvată nu presupune masuri restrictive pe termen scurt în dietă, ci este parte a unui stil de viață sănătos!